PREGUNTES FREQÜENTS:

Quan és recomanable anar a un psicòleg/a?

En primer lloc, les emocions negatives formen part de la vida, i és normal tenir-les encara que no resulti agradable. Són útils i ens permeten realitzar moltes funcions que, en la seva absència, seria impossible. És normal estar trist, nerviós, enfadat o tenir por a vegades. Això no és un trastorn psicològic.

Ara bé, altres vegades aquestes emocions són massa intenses, o es presenten en situacions en què ens dificulten  l’adaptació, o la seva durada és tan prolongada que impedeixen el desenvolupament de la nostra vida de manera normal, i ens dificulten  assolir els nostres objectius, limitant les nostres capacitats. És en aquestes ocasions quan s’aconsella anar al psicòleg.

Quan una persona pateix algun malestar o problema o experiència estressant i ha intentat solucionar per si mateixa, s'ha sentit ajudada per familiars i malgrat això no l'ha pogut superar, ha arribat el moment de trucar-nos.


Com que la majoria dels problemes tant físics com psicològics es solucionen més ràpidament si es tracten en la seva fase inicial hem d'anar més aviat possible.


Està àmpliament demostrat que la psicoteràpia obté resultats positius per contribuir al benestar psicològic de la persona.


La psicoteràpia també pot ser útil si creus que pots donar-te més i donar més al món o que no et coneixes prou.



Per què ens costa tant anar al psicòleg/a?


Decidir anar al psicòleg/a implica que estem vivint un mal moment, que molt probablement ens sentim desorientats, tristos, angoixats o frustrats. Aquests sentiments apareixen a vegades i esperem de nosaltres mateixos, tenir la fortalesa suficient per superar totes les dificultats per compte propi. Però a vegades no ens en sortim. S'ha de ser molt fort i tenir molta valentia per reconèixer que necessitem ajuda. I a més a més, ajuda d'un desconegut. A vegades ens fa vergonya. És feina del psicòleg alleujar els teus sentiments de vergonya i fer-te sentir còmode en la consulta.

Però hi ha altres aspectes que també són importants. El temps, els diners i la confiança en que la psicologia ens pot ajudar realment.

Els psicòlegs som professionals amb una llarga formació. Coneixem tècniques que permeten desenvolupar solucions més funcionals per enfrontar els problemes. Però el més important és que el nostre objectiu consisteix en ajudar a les persones a sentir-se millor.

Els diners, ara mateix, són un problema molt general. Les nostres tarifes són les habituals en professionals de la psicologia però, en la nostra consulta tenim descomptes per aturats per tal d'ajustar-nos a les necessitats de cada un.

 

És cara la psicoteràpia?


Els psicòlegs en principi tenim unes tarifes que venen marcades segons les indicacions del col·legi de psicòlegs. Aquestes tarifes són orientatives i s’ajusten en funció del nombre de sessions, de la dedicació o de la dificultat a tractar. En cap cas això hauria de ser un problema perquè deixem d’anar al psicòleg. És important solucionar i tractar les dificultats de manera adequada.

Invertir en un mateix i en la pròpia salut mai no és car: el benefici que es pot obtenir supera àmpliament el cost econòmic.


Quina és la diferència entre Psicologia i Psiquiatria?


La psiquiatria és una especialitat mèdica. Els psiquiatres s’enfoquen en l’estudi de les bases biològiques del funcionament mental per tal de intervenir en situacions de comportament anormal, normalment mitjançant l’ús de medicament.
La psicologia en canvi estudia tan el comportament anormal com el comportament normal en els éssers humans. El seu camp d’acció és molt més ampli, doncs avarca aspectes cognitius o intel·lectuals, emocionals, motivacionals, socials i biològics del comportament, de una mirada que no implica solament el foment de la salut.
La nostra feina pot estar lligada a un tractament psiquiàtric com complement o ser independent.

 

Qui es pot beneficiar de la psicoteràpia?

La majoria de gent es pot beneficiar de la psicoteràpia. És necessari que el psicòleg faci un bon diagnòstic, entengui les circumstàncies vitals del pacient i tingui el coneixement del problema o dolència a tractar.

 

De què parlem a la primera visita?

A la primera visita, explorarem els motius de consulta, els reptes que presenta el seu moment personal i els recursos/punts forts amb els que compta. Definirem els objectius que volem aconseguir i explorarem les accions que ja ha intentat abans per a resoldre la seva situació actual.

Quin tipus de tractament necessito?

Cada tractament és diferent i es determina conjuntament entre el pacient i la psicòloga. El progrés es revisarà regularment.


Quin tipus d'orientació de tractament es seguirà?

El nostre enfoc terapèutic combina diferents elements de models basats en el canvi, teràpia breu, sistèmica, enfocada a solucions i cognitiu-conductual. Col·laborem amb els pacients perquè utilitzin els seus recursos a mà en la seva xarxa social (família, amics, etc.) per implementar els canvis positius a la seva vida.

Quant sol durar el tractament?

No hi ha una resposta absoluta en aquest punt. A causa de l'heterogeneïtat de l'ésser humà la psicoteràpia és un procés, que requereix de temps per al seu desenvolupament i varia segons cada persona.
Nosaltres valorem el nombre de sessions en funció del tipus de problemàtica, les característiques de la persona i els objectius que decideixin conjuntament el psicoterapeuta i pacient. Aquests objectius es van avaluant al llarg de la teràpia i un cop aconseguits el psicoterapeuta i el pacient decidiran si es posen altres nous o es dóna per finalitzada la teràpia.
 
 
  
Quant dura una sessió?


Habitualment, les sessions tenen una durada de 50 minuts, tot i que les sessions inicials poden ser una mica més llargues.


 
En què consisteix un tractament logopèdic?

Un tractament logopèdic consisteix en dur a terme una sèrie d’exercicis i/o activitats, a més a més de proporcionar uns mètodes i estratègies al pacient, per rehabilitar per complet els problemes o alteracions que estan presents a nivell de la parla, del llenguatge, de la veu o de la deglució.



Una  reeducació és el mateix que una classe particular?


No,  una reeducació és molt més que una classe particular. Podem combinar les dues coses si el nostre fill/a necessita aprofundir en una assignatura en concret, ja que és el que no faríem en una reeducació psicopedagògica.



En què consisteix una teràpia de parella?

Una teràpia de parella consisteix en un format de tractament psicològic pensat per tractar diferents conflictes cònjuges en consulta, des dels problemes de comunicació, de desamor, les infidelitats, les conseqüències afectives de les disfuncions sexuals, les discrepàncies educatives amb els fills, la gestió del temps d’oci o les divergències de caràcter. Habitualment es convinen sesions individuals amb sessions conjuntes, en funció dels objectius a tractar i de l’evolució clínica en cada un dels cònjuges.